Achterstandsfonds
Ondersteunings- & Achterstandsfonds
Het Ondersteunings- & Achterstandsfonds is er voor huisartsen die knelpunten ervaren in de zorg voor kwetsbare patiënten. Denk hierbij aan achterstandsproblematiek, zoals laaggeletterdheid, lage gezondheidsvaardigheden en/of taalbarrières. Het doel is om voor deze hoge zorgvraag en hogere werklast structurele oplossingen te realiseren.
Gratis tolkentelefoon
De tolkentelefoon van Global Talk is gratis voor alle huisartsenpraktijken en spoedposten in het werkgebied van HOOG. Er kan onbeperkt gebruik van worden gemaakt. Dit geldt zowel voor de huisarts en assistente als voor de POH-S en POH-GGZ. De klantcode voor gratis gebruik van de tolkentelefoon is verkrijgbaar via achterstandsfonds@hoogzorg.nl.
Uurgesprek
Vaak duurt een consult met een patiënt die bijvoorbeeld anderstalig en/of laaggeletterd is langer. Het Achterstandsfonds vergoedt daarom een gesprek van een uur tussen de huisarts en de patiënt om de klachten goed te kunnen begrijpen. Dit kan resulteren in beter passende zorg en minder of kortere consulten in de toekomst. Het declaratieformulier en de spelregels zijn op te vragen via achterstandsfonds@hoogzorg.nl.
Praktijkcheck laaggeletterdheid
Het wachtkamerscherm, de praktijkwebsite of het patiëntenportaal zijn ideale middelen om met patiënten te communiceren. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of minder digitaal vaardig zijn, kunnen ze ook verwarrend en onbegrijpelijk zijn. HOOG biedt daarom is samenwerking met Pharos de praktijkcheck laaggeletterdheid aan voor huisartsen. Met een ervaringsdeskundige bekijken we hoe huisartsen hun praktijk toegankelijker kunnen maken voor iedereen.
Scholingen
We organiseren en financieren vanuit het Achterstandsfonds ook scholingen voor huisartsen en praktijkmedewerkers, bijvoorbeeld agressietrainingen. Dit scholingsaanbod vind je op de scholingskalender van HOOG. Ook is het mogelijk om op praktijkniveau een scholing te volgen.
Eigen aanvragen
Heb jezelf een goed idee om gezondheidsverschillen bij kwetsbare groepen terug te dringen? Dan is het mogelijk om hiervoor financiering te krijgen via het Achterstandsfonds. Dien hiervoor een projectidee in. Het aanvraagformulier is op te vragen via achterstandsfonds@hoogzorg.nl.